探險家成就

• 攻略數目259
  • 編輯推介攻略1
  • 會員推介攻略0
  • 我推介的攻略0
  • wai
  • 新晉探險員
  • 經驗值:260 (指南)
  •  
    520.00%
  • 人氣指數 88886
第6288名
  • High tea

作者:wai      發表日期:2013-10-29

上個星期五25/10/2013一位印度朋友打电話比我,叫我收工後到他家hightea因他剛好自家做了幾個三色蛋糕,叫我試下,食完仲比一個我帶回家添,highte...
  • 436/0留言

• 曇花快要開花

作者:wai      發表日期:2013-10-28

上個星期收聽新城财經台香Sir的節目''香樹輝KingKing倾''他说呢一生人活到今天為止,都未親眼見過曇花開花,而我剛好相反,每年大約由十月至十二月,都見好...
  • 366/0留言

• Dinner at Hilto...

作者:wai      發表日期:2013-10-25

今個星期一21/10/2013有位蘇格蘭朋友和他太太遠道前來,冇見面大約都有十幾年,以前他住過墨爾本幾年,可能患上思鄉病,又或者想落葉歸根,一家回流返老家,今次...
  • 479/0留言

• Royal Botanic G...

作者:wai      發表日期:2013-10-21

墨爾本皇家植物公園,有一百六十七年歷史,面積38公顷,靠近市中心,我對上一次去已是13年前的事了,園內種有52000種植物,其中10000種來自世界各地,內有一...
  • 366/0留言

• 麵包機

作者:wai      發表日期:2013-10-18

今次返香港買佐一部麵包機回來,原本想買象印的牌子,不過要等,所以買佐呢部Panasonic,呢度好難買到新鲜出爐麵包,咪買部番來學下試做麵包.只做過二次,法式麵...
  • 436/0留言

• 鸭利洲小炒王

作者:wai      發表日期:2013-10-16

原本我叫朋友幫我訂yahooblog美味少爷介紹的一間,在香港仔鸭利洲市政大樓的柏記,但他說柏記晚上不接受訂檯,改佐幫我訂鸭利洲大街的一間叫小炒王.招牌菜鐵板豬...
  • 491/0留言

• Asparagus 蘆筍

作者:wai      發表日期:2013-10-15

蘆筍好耐以前種過,可以說是極粗生,愈生愈多,播種後二至三年可收成,成長後可以每年收割,保護得好壽命可長達20年,呢包種籽是上次用剩,三個多月前無意中又搵到出來,...
  • 384/0留言

• 一蘭拉麵

作者:wai      發表日期:2013-10-13

上個月去Stella姐介紹個間在灣仔謝菲道的家常便飯,斜對面不遠有間叫一蘭拉麵店,門外有好多人在排隊等位,我好奇的問一問個位一蘭店員,要等幾耐才有位?她說大約等...
  • 攻略涉及好去處 :  天然豚骨拉麵專門店一蘭 ICHIRAN (銅鑼灣店)

• 717/0留言

• Malaysia Legola...

作者:wai      發表日期:2013-10-12

馬來西亞新山LEGOLAND去個日剛好開幕一年左右,記得以前去過的新山市,四週都很荒凉,因30多年前朋友從新架坡開車載我去過新山市一天遊,冇乜野好玩,只有在大排...
  • 509/0留言

• 新架坡

作者:wai      發表日期:2013-10-11

新架坡前後去過三次,第一次是30多年前,第二次20多年前,闊別多年,变佐好多,記得第一次去時舊機場同以前香港的啓德機場一樣,在市區中心叫Kallang的地方,今...
  • 403/0留言

wai
新晉探險員

累積瀏覽 88521

全部攻略 259

全部回應 7